Wereld(s) erfgoed!

De Waddenzee is uniek in de wereld. De Waddenzee langs de kusten van Nederland, Duitsland en Denemarken vormt een ongeëvenaard dynamisch landschap. Nergens ter wereld kom je zo’n uitgestrekt en gevarieerd gebied tegen, ontstaan uit de invloed van eb en vloed. Elke dag anders, elke dag adembenemend. 

Een uitgebreid stelsel van geulen en geultjes wordt afgewisseld door droogvallende zandplaten. Mosselbanken, voedselrijk slikwad, uitgestrekte kwelders, witte zandstranden, duinen en hier en daar wuivende zeegrasvelden.

Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied, waarvan vele bezoekers het hele jaar door kunnen genieten. De Waddenzee is een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. En meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten vinden hier hun thuis.

De Waddenzee van Nederland en Duitsland is werelderfgoed sinds 2009. In 2014 is het Deense deel ook bijgeschreven, waardoor de Waddenzee nu compleet op de Werelderfgoedlijst staat.

Dit jaar vindt het Werelderfgoedweekend plaats op 10 en 11 september. Dat betekent dat nagenoeg alle activiteiten op Vlieland in het teken van de Waddenzee staan en er extra activiteiten zullen worden georganiseerd om nog meer informatie te geven over de indrukwekkende flora en fauna die de Waddenzee kenmerkt. Natuurlijk is er ook ruimte voor culinaire geneugten. We stellen een programma samen dat al je zintuigen prikkelt!

Onze voorbereidingen bevinden zich nog in een pril stadium, maar we kunnen alvast één tipje van de sluier oplichten…… Onze Werelderfgoed Week duurt van 6 t/m 12 september. Goed om te weten als je er nog een paar dagen tussenuit wilt in de nazomer.

Foto: Regina Andrea Partyvaart

2 gedachten over “Wereld(s) erfgoed!”

  1. Helaas is van 6 tot 12 september het tij niet geschikt om overdag het wad op te gaan voor activiteiten op de drooggevallen plaat en in de geultjes. In ieder geval niet voor waddentochten met de Phoca.

    Like

Plaats een reactie